4.12.2009

Nokileimausta Jehkottareen

Sain kunnian olla Jehkottaren korttihaasteen viimeinen vieraileva DT. Haikeasti hyvästellään hieno haasteblogi, mutta vielä ei ole sen aika, vaan jäljellä on vielä mielenkiintoisia haasteita!

Tällä viikolla tehtävänä on kortti kahdella värillä, musta ja vapaavalintainen. Heti aiheen nähtyäni mieleen tuli vanha tekniikka:nokileimaus. Ei ole tullut testattua, mutta nyt siihen oli oiva tilaisuus ja tuumasta toimeen. Tässä pikaiset ohjeet, lisään kuvia myöhemmin.

Tarvitset:
  • kiiltäväpintaista paksua paperia (Esim. kalenterista, aikakausilehden kansi tms. Paksuhkoa ja kiiltävää, valokuvapaperi ei käy. Helmiäiskartonki toimii myös. Lehden kansissa on monesti värikkäitä kohtia joita voi hyödyntää. HUOM, älä käytä pirkkaa tms, vaan paksua laadukasta kiiltävää paperia)
  • kynttilän ja sytyttimen
  • palamattoman alustan (folio, uunipelti tms.)
  • märkä pyyhe
  • leimasin
  • värillistä mustetta
  • fiksatiivi/hiuslakka

Ideana siis on noeta värillinen/valkoinen paperi, ja leimata siihen musteettomalla leimalla. Leima irroittaa noen paperista ja saa aikaa kuvan. Yksinkertaisinta on käyttää valkoista paperia. Jos tahdot värillisen taustan (minulla kortissa siis oranssin) väritä paperi ensin musteella kauttaaltaan, esim. distress inkeillä. Jos käytät sivua lehdestä, saat värin jo valmiiksi ;)

Varaa kaikki työvälineet käsille, ja jos harrastat yöaikaan niinkuin suurin osa kotiäideistä, irroita palohälyttimen paristo. Sytytä kynttilä ja liikuta paperia liekin yläpuolella antaen liekin "nuolla" paperia, Paperiin tarttuu nokea mustuttaen sen. Itse en saanut kynttilästä irtoamaan kunnolla nokea, joten käytin sytytintä. Mitä pidempi liekki kynttilässä/sytyttimessä, sitä paremmin nokea irtoaa. Mitä pidempään yhdessä kohdassa pitää, sitä mustempaa tulee. Aloita kuitenkin liikuttelemalla paperia pyörittelevin liikkein, huomaat kyllä millä tavoin tulee mieleinen jälki. Oikea kohta on puolivälissä liekkiä.

Ole varovainen etenkin paperin reunoilla, ne saattavat syttyä palamaan! Jos näin käy, tumppaa paperi märkään pyyhkeeseen. Kun käytät tarpeeksi paksua paperia, on palovaara pienempi. Itse en kokeiluissani saanut paperia syttymään, mutta varovaisuus ei ole pahasta :)

Leimaa mieleisellä leimalla normaaliin tapaan ilman mustetta. Leimakuvasta voi esim. topsylla ottaa lisää nokea pois. Käsittele paperia todella varoen, pienikin hipaisu tekee jäljen. Kun kuva on mieleinen, suihkuta se fiksatiivilla. (Hiuslakka käy hätätapauksessa) Leikkaa kuva sopivan kokoiseksi ja tee kortti loppuun.

Laita paristot takaisin palovaroittimeen ja pese leimasin huolella :)

Laittakaahan linkkiä kun olette testanneet!

14 kommenttia:

Taru / Jehkotar / j-tar kirjoitti...

Kiitos mukaan tulosta ja tästä upeasta kortista. Ja kertakaikkisen fantastisesta ideasta tehdä kortti. Tätä on pakko kokeilla kun kiire helpottaa! FAntastinen ja upea toteutus!!!

SannaS kirjoitti...

UPEA!!! Valtavan kaunis kortti! Ihan mielettömän ihana, tykkään!!!! =)

Susa kirjoitti...

Upea kortti!! Tykkään ihan himona!!!

Ritu kirjoitti...

Tämä kortti on täydellisen kaunis. Mahtava väriyhdistelmä.

Loreal Blondi kirjoitti...

Kortti on kaunis mutta tekotapa arveluttaa... En ainakaan minä uskalla kokeilla :)

Niina kirjoitti...

Hieno kortti. Kauniit värit. Kiitos kivasta haasteesta :)

Maaret kirjoitti...

UPEA kortti :)

taru76 kirjoitti...

Ihana kortti! Ja olitpas muuten (taas) keksinyt tekniikan mistä en ole ennen kuullutkaan : o

Miijja kirjoitti...

Voi Venäjä :D Siis aivan ihana kortti, mutta mun ihmetys ei suinkaan siitä johdu vaan tekniikasta...mistä ihmeestä sää tänkin vedit :D
Ehdottomasti täytyy kokeilla tätä :)

Muksaa viikendiä!

Ritva kirjoitti...

No huh huh, on sulla ideoita...ja tulos aivan loistava, erilainen ja upea!!!
ja en testaa - kuulostaa just sellaisesta, että tälläinen hätähousu sotkee joka kohdan ja polttaa vielä talon siinä sivussa :)

maiju kirjoitti...

Tämä on mielettömän upea. Siis täysi kymppi. Tykkään ihan kympillä :)

lehtipollo kirjoitti...

Tää on vau! Todella upea! Kiitos tekniikkaselostuksesta.

Ritva kirjoitti...

Sinulle on jotain liihottavaa blogissani :)
Hyvää ja Arvostavaa Itsenäisyyspäivää!

Leenamummi kirjoitti...

Olipa hieno uusi tekniikka! Sinultahan niitä kyllä ennenkin olen oppinut, kiitos!
Koetin tehgä haasteeseen, ideakin olisi ollut, mutta kynttiläni, joita poltan kruunussa iltaisin, eivät yhtään savuttaneet, joten jäi tuonnemmaksi.